2011. november 13., vasárnap

...a SZEX mozgatja a világot? A Millenium Trilógia

...annak ellenére, hogy az információ világát éljük, és a csapból is a szex folyik, vannak vele kapcsolatos dolgok melyeket az emberek elkerülnek...

...bárhogy is a pénz mozgat mindent, alapvetően ösztöneink azok melyek prioritást élveznek minden mással szemben... és egyes emberek ösztöneinek kielégítése mások fájdalmával jár... benned ott az a mocskos állat?

Néhány napja néztem, egy trilógiát. Érdekes kérdés világot boncolgatnak a filmek, a nők elleni erőszak kérdését. Ennek kapcsán eszembe jutott néhány gondolat.

Egy olyan téma, melyről nem szívesen beszél senki, nyilvánosan meg főképp nem. De ennek ellenére ott van minden országban, minden városban, és nagyon sok lakásban is.
A trilógia nagyrészt azon a szálon fut, hogy befolyásos emberek vásárolnak bizonyos perverziójuk kiélése érdekébe fiatal lányokat. 


A téma nem újkeletű de ennek ellenére meghökkentő realitással mutatja be a film nők ellen irányuló erőszak úgymond "gazdaságát".
A film alapját Stieg Larsson által írt trilógia képezi, az író a világhír előtt szívrohamban meghalt, szóval nem lehet megkérdezni, arról, hogy a téma mennyire épít a valóságra. Viszont abban megegyezhetünk, hogy művei a nők ellen irányuló erőszak leküzdésének egyik alappilléreivé váltak. Larssont pedig az egyik legfeministább pasiként emlegetik a jó értelembe véve, nyíltan és egyenesen kiállt a nőkért.

Visszatérve a filmre. 
A főszereplő egy tényfeltáró újságíró, aki befolyásos emberek "szennyesét" teregeti ki.
A másik főszereplő egy lány, akit a férfiak minden lehetséges módon kihasználtak, minden lehetséges formában, ennek a mértéktelen kizsákmányolás mintegy hatásaként lett belőle antiszociális személyiség.
A film szépsége az, hogy mindezek ellenére a lányt nem áldozatként tünteti fel, sőt néha mintha még rossz is lenne...
Betekintést nyerünk egy olyan világban ahol a világ szemében jó nevű emberek, a magánéletben a legmocskosabb életet élnek. Hatalmukkal visszaélő emberek ölnek, erőszakolnak, és gyűlölik a nőket...


Bennem a film sok kérdést felvetett.

"Te jó  ég ilyen valóban létezik?" "Képes egy ember ilyenre?" 
Legnagyobb kérdés az, hogy a történet mennyire nyugszik valós alapokon?

Ti találkoztatok ilyen dolgokkal? 
Miért érheti a nőket annyi szexuális kizsákmányolás?

Érdemes megnézni a filmet. Trailer 1rész:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése