2011. október 21., péntek

Amit az Androidról tudnod kell....

Ma estére egy olyan téma jutott, melyet az elmúlt években hát enyhén szólva szétszedett az IT világ és a média.
Az Android OS-ről van szó. Szerintem nincs olyan olvasó aki ne hallott volna valamit is róla. Tévedés ne essék nem Android telefonról beszélek, mivel olyan nincs, hisz ez nem egy telefon márka, hanem egy a mobil telefonokon, táblagépeken futó operációs rendszer. 
 Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert sokszor hallani olyat, hogy "Android telefonom van", mire a válasz "jó neked, nekem HTC-m van, amin Android fut...:))".
Erről az OS-ről érdemes tudni, hogy Linux fölött futó operációs rendszer, melynek tulajdonosa 2005 óta a Google. Nyílt forrás kódú, azaz bárki által szabadon fejleszthető, és pontosan ebben rejlik az sikerességének egyik titka, de viszont itt a gyenge pontja is... 
2011-ben minden második okos telefonon Android OS futott, ami ha figyelembe vesszük az okos telefonok hirtelen megnövekedett számát, hát igencsak szép piac részesedést jelenthet, pontosan 50%-ot 2011 3-ik negyedévében(Nielsen felmérése alapján).
Történelméről annyit, hogy az 1-es verziótól indulva (2008), ebben a hónapban jelent meg (2011. október) az Android 4-es verziója. Bővebben az Android történelemről a Wikipédián tájékozódhattok. (ott még nincs szó a 4-es verzióról).
Szóval a sikere elsősorban a nyílt forráskód, mely lehetővé teszi, hogy bárki fejlessze lehetőségeihez mérten. 
Megjelenését követően, alkalmazni kezdte a HTC, Samsung, LG, Motorola, és ettől lett sikeres, hogy több versenyben álló mobiltelefon márka ugyanazt az OP rendszert alkalmazta, és hihetetlen gyorsasággal tudott elterjedni a világban.
Rengeteg előnnyel rendelkezik ami a felhasználókat illeti. Pl ha, neked van egy Androidos Samsungod, és pl. egy LG-s fejlesztő kiad egy Androidos programot, akkor azt te a Samsungon simán használhatod. 
HTC wildfire S- felhasználó felülete
Nem mellékes az a gyönyörű és egyszerű felhasználói felület sem ami a telefon bekapcsolása után fogad minket, hihetetlenül szép. Mindent próbálnak úgy kifejleszteni, hogy az a lehető legegyszerűbben kezelhető legyen a felhasználók számára.
Bármely gyártót nézzük a séma ugyanaz, szépen kidolgozott felhasználói felület, legyen az épp Samsung vagy HTC modell, esetleg LG.

Ez az OP rendszer teljes mértékben a kapcsolat tartásra van kiélezve, az interneten van a hangsúly, állandó internet kapcsolat mellett (ami szinte leszívja a telefon aksiját), folyamatosan kapcsolódva lehetünk kedvenc szociális hálónkra, ha kell szinkronizálhatjuk névjegyzékünkben szereplő adatokat a Facebook barátok adataival ( persze csak azokét, akik tel. száma és neve megvan a mobilban). Ez most úgy hangzott mint egy telefon bemutató, de ez megtalálható minden Androidos készülékben. Szóval a kapcsolattartás központi szerepet kapott.
Egyes vélemények szerint a nyílt forráskód lesz az Android veszte is, mivel elárasztják az internetet egy idő után az Android OS ellen kiadott rossz indulatú programok és vírusok. Ez egy abszolút reális félelem lehet...
Íme néhány Android oldal, ahol értékes és érdekes információkat szerezhettek még a témával kapcsolatban: AndroID blogAndroid HungaryAndroid Platform.
És végül az Android 4.0 reklámvideója, a Samsung Galaxy Nexus készüléken: 
"Simple, beautiful, beyond smart!"

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése