2011. október 18., kedd

Music and Movie

Sokszor úgy használunk programokat, hogy semmit sem tudunk róluk. Olyat meg véletlen se káromkodjunk, hogy esetleg az alapfunkciók mellett milyen dolgokra képesek még ezek a progik.
Egy egy program hátterében hihetetlen sok munkaóra van, gondoljunk csak bele mennyi sok fejlesztés kell oda, hogy egy kis program zökkenőmentesen fusson némelyik vagy akár mindenik operációs rendszeren.
Feltehetően senki sem gondolkodik el azon, hogy kedvenc kis ingyen letöltött zenelejátszóját hónapokig fejleszthette valaki, vagy valakik.
Most az általam leginkább preferált 2 programot mutatnám be.

Kezdjük is a zenével. Az alaphelyzet az, hogy zenét mindenki hallgat. Egyik legelterjedtebb zenelejátszó amit a környezetembe élők nagy része is használ az nem titok a Winamp. Ez egy freewar program, azaz ingyenes, világszerte több mint 50 millióan használják. Egy orosz és egy amerikai programozó közös "gyereke". De én mégsem ezt használom. Maradjunk annyiban, hogy túlnőtt az a program az alapvető funkciókon belemászik mindenbe a gépen, sőt ha kell lassítja is azt.
Ezen a piacon a Winamp mellett sok más használható alternatíva van. Egyik ilyen az AIMP. Ez is egy orosz programozó "szüleménye", és méltó ellenfele a Winampnak, jobb is annál.
A 2-es verzió után viszonylag hamar jött is a 3-as, melybe sok javítás volt és teljes mértékben támogatja a Windows7-et. A program ingyenes, és mindössze 7,5 mega. Nagyon pici és nagyon jó, arra az egyre fókuszált a fejlesztő amire létre hozta a programot,a ZENELEJÁTSZÁSRA. És itt van a kutya elásva, minél régebbi egy program, és minél többet dolgoznak a fejlesztésen annál több plusz funkciót próbálnak bele gyömöszölni, így egy idő után a program túlnő önmagán és egyszerűen a felhasználók egy másikat kezdenek használni. Ilyen a Winamp, de a CD/DVD író piacon a Nero is.
Összegezve, hogy miért jobb az AIMP a társainál?
Azért, mert zenelejátszásra van kitalálva és a tovább fejlesztések is erre fókuszálnak, ebből kifolyólag a zenelejátszásban profi és több nem is kell...
A következő linken megtaláljátok a stabil AIMP2- verziót, és a Béta AIMP3-asat:AIMP letöltés

A másik kis program kifejezetten filmnézésre van kifejlesztve, természetesen zenét is játszik, (de arra ott az AIMP) és ez nem más mind a KMPlayer. Szintén egyik személyes kedvencem.
Bármilyen videó formátummal elbír, kezelni egyszerű, mind a szög, szóval favágótól egész az informatikusokig bárki könnyen tudja kezelni. Mérete mindössze 14 megabájt, telepítéskor választhatunk magyar nyelvet. Telepítés után teljesen személyre szabhatjuk, egyik kedvenc beállításom, hogy ha abba hagyok egy filmet nézni és következőben indítom a fájlt, akkor megjegyzi, hogy előzőleg hol tartott és onnan folytatja.

A progi a következő linkről letölthető: KMPlayer letöltés
Összegzésképpen elmondható, hogy mindkét program pici, könnyen kezelhető, az alapvető funkciók, mint a zene és film lejátszás tökéletes bennük. A legfontosabb mindezek mellett, hogy a rendszer meg sem érzi jelenlétüket, egyáltalán nem terhelik azt, és nem kell bosszankodni, hogy esetleg belemásznak minden mappádba, meg minden más fájlt kezelni akarnak.

1 megjegyzés:

  1. Én is használom mindkét programot és tényleg nagyon jók:) Főleg a KmPlayer a kedvenc filmnéző progim.

    VálaszTörlés