2011. október 21., péntek

Amit az Appleről tudnod kell...




Napjaink közkedvelt témája az Apple, mely olyan márka lett ami egyet jelent a presztízzsel, valamint azzal, hogy ha Apple holmid van akkor te a gazdag réteg tagja vagy az adott környezetben. Nem csupán egy termékről beszélünk, hanem a köré rengeteg marketinggel felépített imázsról, mely a felhasználónak egy élet érzést sugall. 
Az Apple esetében a hardver és a szoftver egyugyanazon cégtől jön, éspedig az Apple Inc.-től. Konkrétan a laptopot, számítógépet (Macintosh), tábla gépet (iPad), és mobiltelefont is a cég gyártja, valamint a rajta futó OP rendszert is. 
Az Apple esetében ez bevált stratégia, mivel megépítik a gépet, és az általuk tökéletesre fejlesztett OP rendszert teszik bele, ezt nevezem én a "test és lélek összhangjának". Itt megjegyezném erre az összhangra példaképp, hogy anno mikor még floppy disc világ volt, a Windowsos számítógépek kínlódtak rendesen az 1 megabyte-os képekkel, és adatokkal, és az Apple gépek meg csak úgy repítették egymás között a 200-300 megabyte-os fájlokat.
A termékek árazása, hát magasan a prémium kategória, szóval tényleg csak az veszi meg aki vagy gazdag, vagy nagyon fanatikus és képes ledolgozni párhónapot csakhogy meg tudjon venni egy ilyen masinériát.
Ha a cég és a márka történetét nézzük kezdetben nem voltak sikeresek, de hála Steve Jobsnak (nemrég halt meg...), beindul a szekér, szakértői vélemények szerint Jobs ráérzett arra, hogy miben van a jövő üzlete. Idejében észre vette az üzletet a grafikus felhasználói felületben, a számítógép egeret is Jobs forradalmasította. A Disney Stúdióval akart dolgozni számítógépes grafikával készült filmeken de a cég elutasította, ezért hozta létre a Pixar stúdiót, mely sikere láttán a Disney később csak fel vásárolta. A Pixár istállójából került ki az Up, Verdák 1-2 stb rajzfilmek.
iPad
De vissza térve a kis Apple történelemhez, megjelenik az iPod (2001), iPhone (2007), majd szintén 2007-ben az iPad ami forradalmasította a tábla gépek piacát. 
Tévedés ne essék az Apple iPhone-ja előtt is voltak okos telefonok, csak épp az iPhone az aki miatt bezsong az egész piac úgy ahogy van, és ma is tartó hihetetlen mértékű verseny veszi kezdetét a felhasználókért. A Wikipédián lehet más dolgokat is olvasni róla.

Az Apple által fejlesztett operációs rendszer az iOS,  melyet az iPhone, iPad, és iPod-touchon használnak. A felhasználói élmény hihetetlenül szép. A teljes OP rendszer úgy van kialakítva, hogy a lehető legfelhasználóbarátabb legyen, olyan mintha a valós életben kézzel megfognánk és mozgatnánk dolgokat, érdekes elképzelés mely emberek millióit ejtette az "Apple fogságába". 
Remélem olvasható a szöveg a képen...:D...érdekes infó a kijelzőről...
Az iPhone 4-est megfogva, és bíbelődve vele olyan érzésem támadt, mintha egy üvegen húzogatnám ide oda az ikonokat, kissé fura volt, annyira nem tetszett. Viszont az tény, hogy gyönyörű az egész felhasználói felület.
Sok a korlátozás ami nem olyanoknak való, akik szeretik szoftolgatni, meg átszabni a telefonjuk "belső kinézetét". A Flash tartalmakat gyárilag nem támogatja, meg aztán a JAVA-t sem igazán. Természetesen ettől eltekintve rengeteg tartalmat találunk rá az interneten ha kicsit utána nézünk.
Nekem személy szerint az a furcsa, hogy az Apple mennyire sikeres ilyen szűk termékportfólióval. Van 3 telefon típusa, melyekből van kisebb és nagyobb belső tárhellyel rendelkező is, és ennyi. Ezzel szemben más cégeknek egész termék arzenáljuk van és annyira nem sikeresek, ilyen lehet a Motorola, mely eltűnni látszik a sűlyesztőbe. 
Lényegében a tanulság lehet az is, hogy ha rájövünk mi kell a vevőknek, akkor azt nagyon megragadni, és a lehető legnagyobb piaci részesedést megkaparintani, valamint növelni a verseny előnyt. De a másik dolog, ami az Apple példáján nagyon látszik, hogy ha egy vállalatot olyan vezető irányít, aki kreatív és nyitott az új dolgokra akkor azért ott van siker, ha meg be van fásulva és fél a kockázatoktól akkor jobb ha húzzák le a rolót.

Végül ebben a hónapban nagy volt a várakozás az iPhone 5, míg végül az iPhone 4S-es jelent meg, ennek eladása már az első napokban rekordokat döntött. 
Nagyon szép formavilág, felturbózott hardver (pl: 2 magos processzor), és mindezt optimálisan kihasználó szoftver...
Az alábbi videóban a készítők bemutatják a terméket, nagyon jó, és sok információt tartalmaz:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése