2011. október 25., kedd

Android vagy Apple

Az előző bejegyzéseimben, a jelenleg legversenyképesebb két mobil operációs rendszert mutattam be, az Androidot és az Applet.
Manapság nem a mobil gyártók irdatlan versenye a téma hanem, a mobilokon futó OP rendszerek versenyének időszakát értük meg.

Egy olyan piacról beszélek, mely sosem látott ütemben fejlődik.

Elsősorban a vállaltok egymást próbálják elnyomni, valamint ami az egyik legnagyobb kihívás lett, éspedig az, hogy úgy néz ki, hogy a fogyasztóknak az igényei folyamatosan változnak, és többre többet akarnak, természetesen kevesebb pénzért. Ebben a kihívás pedig az, hogy úgy elégítsék ki a fogyasztókat, hogy nekik is jó legyen és a vállalat számára is a lehető legnagyobb profitot hajtson.

 Mindkét OP rendszert fejlesztő vállalat hihetetlen nagy tőkeerővel bír, ami biztosítsa számukra azt, hogy folyamatosan innovációkba fektessenek, még akkor is ha egy egy projekt csak a koncepcióig jut el.
Egyes vélemények szerint nem igazán értelmes dolog összehasonlítani a két márkát, egyik felső kategóriába van sorolva, másik meg középkategória. Ezzel teljes mértékben nem értek egyet, az árat veszik alapul egy ilyen rangsor megállapításánál?
...,mert ha igen az eléggé kevés. Gondoljunk arra, hogy az Apple bármilyen csúcs is, csak mostanra sikerült összehozni egy kétmagos processzorral ellátott mobilt, félévnél is többre lemaradva az LG után. Itt meg lehet jegyezni azt, hogy ha Apple mobilt vásárolsz, akkor meg veszed vele a rajta futó OP rendszert is, nehogymá ingyen kapnád, de a hardever fejlesztés ez miatt háttérbe szorul. Az Androidnál ingyenes a szoftver ezért a mobil gyártók a hardver teljesítményt folyamatosan növelik, de az árért tényleg csúcsteljesítményű mobilt kapsz.

Előnyére legyen írva az Applenek, hogy a termékeinek értékállósága jóval meghaladja az Androidét. Az Apple kevesebbet gyárt és ritkán ez miatt a termékek megőrzik az értéküket ideig óráig. Az Androidnál ami ma csúcs kategória az holnap már gyenge közép kategória pont a rengeteg fejlesztés miatt, hamar adunk ki sok félét elvet követik.
A felhasználói élmény gyakorlatilag mindkettőnél a lehető legjobb, egyesek Applere, mások az Androidra esküsznek.
Mindkét márkának van akkora rajongó tábora, hogy egyiket sem kelljen sajnálni.
Találtam egy kutatást, mely számszerűsíti az általam elmondottakat. A Nielsen Mobil Insights, felmérése szerint ez év (2011) márciusában az Android piaci részesedése az OP rendszerek piacán 50% volt, az Applenek pedig 25%. A további 25%-on osztozik a piac többi résztvevője a Symbian, Palm, BlackBerry, Microsoft Mobile OS.
...ha kicsit marketinges szemmel nézzük a dolgot, láthatjuk, hogy itt is érvényesül a marketing azon törvénye, hogy hosszú távon minden verseny 2 résztvevőssé válik. Persze lesznek akik a morzsákat csipegetik, de elől lesz két nagy résztvevő aki a torta nagy részét elveszi.




1 megjegyzés:

  1. Szerintem is mindkettőről lehet mondani sok jót meg rosszat is. Személy szerint bármelyiket elfogadnám, nem ellenkeznék :D De jól bemutattad mindkét típust, előnyeit hátrányait :) Klassz volt!

    VálaszTörlés