2011. október 26., szerda

Perszonalizáció, avagy egyes weboldalak káros hatása...

...mit jelent számunkra az internet? 

    Annyira egyszerű kérdés és annyira nehéz a válasz rá, hisz az internet szerves része lett az emberek nagy részének életében.
Oly sok jó tulajdonsága van az internetnek, hogy az hihetetlen. Ilyen többek között, az információk gyors áramlása. Bárki számára elérhető lett a világ, csak nyújtanunk kell a kezünket a PC-nk vagy Laptopunk Power gombjáig, utána már magától jönnek az információk, minden féléről, irdatlan mennyiségben.
Ezután már csak azt kell tudnunk, hogy hogyan szűrjük ki számunkra a legfontosabb információkat, egyáltalán képesek vagyunk-e kiszűrni azokat? 
...ha a válasz nem, hát az sem gond, vannak akik megteszik helyettünk.
Miről is beszélek? 
                                  3 web oldal név:  Google, Facebook, Youtube
Ha használjátok valamelyik oldal szolgáltatásait a fentiekből, akkor valószínűleg tudjátok, hogy ha sokat használod pl a Youtubeot, akkor egy idő után a megnézett videók mintájára kapod az ajánlatokat hasonló videókról, semmi másról csak a hasonlókról. Másik, ha a Googlebe keresgélsz egy idő után az előző kereséseid alapján fog neked keresési találatokat mutatni a Google kereső motorja. Ez a motor figyeli az aktivitásainkat, a linkeket amelyekre kattintunk, amikor kattintunk, amilyen böngészővel tesszük, ahonnan tesszük és ezek alapján ad nekünk választ kereséseinkre. Az is lehet, hogy én és egy barátom aki pl Pesten lakik, ugyanarra a szóra keresünk rá egy időben, és mégis egymástól eltérő találatokat ad ki a Google kereső motorja.
A Facebook motorja figyel minket. A Facebook jobb mint Chuck Norris, hisz mindent lát...:D Komolyra fordítva a szót, a Facebook motorja is figyeli az oldalon az aktivitásunkat, milyen barátok oldalaira kattintunk leggyakrabban, esetleg melyek azok tulajdonságai, érdeklődési terület mely hasonlít a miénkhez. Ezek alapján egy idő után azok a barátok bejegyzései eltűnnek az oldalunkról akik más érdeklődési területhez tartoznak.
 De egyre több oldal alkalmaz ilyen automatikus személyre szabást. És a kereséseink során azt mutatja meg nekünk  amiről "Ő" azt hiszi, hogy látni szeretnénk, és az nem feltétlenül ugyanaz amit látnunk kell! És ez nem jó, ez nagyon nem jó!
Szűrőbuborék
Van az ún. szűrőbuborék, mely a mi virtuális információs világunk,amelyben online élünk, hogy mi kerül bele ebbe a buborékba azt attól függ kik vagyunk, mi érdekel bennünket. De a helyzet az, hogy mi kerül bele ebbe a buborékba azt nem mi döntjük el. Talán a legfontosabb, hogy ezeknek a szűrőknek köszönhetően nem látjuk, hogy mi marad ki belőle...Lehet, hogy olyan dolgok melyek minket érdekelnének, de a szűrő nem így látja...
Na ezt nevezik PERSZONALIZÁCIÓ-nak.

A nagy weboldalak egyik akaratlagos vagy véletlen mellékhatása, hogy elszigetelik idővel egymástól a különböző szempontokat valló embereket. Azaz perszonalizálja őket, éspedig úgy, hogy csak hozzájuk hasonló beállítottságú emberekkel legyenek kapcsolatban. 
Az helyett hogy egészséges étrendet követnénk az információ beszerzés terén, mi csak vegák maradunk, mert csak egy adott témával kapcsolatban kapunk mindig információt, ahelyett, hogy kicsi mindenből jöjjön. 
A virtuális cenzorok úgy rendezik be számunkra az internetet, hogy azt látunk amit ők akarnak és úgy ahogyan ők akarják....
Érdemes vigyázni, ez egy olyan dolog melyet nem igazán veszünk észre. Ha meg észre vesszünk nem tudjuk, hogy az káros is lehet. 
Szerintem az egyetlen okos védekezési módszer, ha folyamatosan böngészünk többféle oldalt, mely alapján a kereső motorok szélesebb kínálatot nyújtanak majd keresések eredményeként.


A bejegyezésem a TED egyik előadója (Eli Pariser) nyomán készült, értelmezve az előadást.
Az előadást itt nézhetitek meg, magyar felirattal:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése